Tilauslomake

Paketti sisältää kaikki Huippublogi tekstit. Ja teksteihin optimoidut Facebook- ja Instagram-teaserit (9 kpl/blogi).

Tilaan Huippublogit 199 € + alvHyvinvointiyrityksen somekunto nousuun 800 € + alv + matkakustannukset JyväskylästäHyvinvointitieteeseen pohjautuva teksti yksinoikeudella
Hyväksyn sopimuksen (pakollinen)
458 sanaa

avainsanat: palautuminen, stressi

Iso painoindeksi – iso työstressi?

Kaikki stressi ei ole negatiivista. Nyt puhutaan kuitenkin siitä haitallisesta stressistä, joka häiritsee pääkopan toimintaa ja aiheuttaa ei-toivottuja fyysisiä reaktioita. Pohdimme tutkimustietoon pohjautuen vaikuttaako ylipaino työstressin määrään ja siitä palautumiseen.

Mitä on stressi?

Kaikki tuntevat sanan ja mieltävät sille jonkinlaisen merkityksen. Silti katugalluppina kysyttäessä tulisi todennäköisesti toisiinsa liittyviä, mutta hieman erilaisia vastauksia. Edes tiedemaailma ei ole täysin yksimielinen sanan merkityksestä. Yksi määritelmä termille on seuraava: “Stressi on elimistön fyysinen ja psyykkinen vastine ulkoiselle kuormitukselle”.

Stressillä on kehossa useita tehtäviä.

  1. Valmistaa keho ja mieli tehtävään
  2. Käynnistää ja aktivoida energiantuottoreitit, jotta kropalla sekä aivoilla on paukkuja toimia
  3. Huolehtia verenkierron toimivuudesta eli hapen, ravinteiden ja aineenvaihduntatuotteiden kuljetuksesta
  4. Aktivoida hermosto sopivaan toiminnan tilaan

Stressi vaikuttaa terveyteen pitkällä aikavälillä. Se on pitkään jatkuessaan muun muassa sydänsairauksien riskitekijä. Stressistä palautuminen on tärkeää, sillä sen aikana korjataan stressin negatiivisia vaikutuksia.

Lähteet

Föhr et al. (2015). Subjective stress, objective heart rate variability-based stress, and recovery on workdays among overweight and psychologically distressed individuals: a cross-sectional study. Journal of Occupational Medicine and Toxicology 26;10:39.

Föhr (2016). The relationship between leisure-time physical activity and stress on workdays with special reference to heart rate variability analyses. Jyväskylä University.

 

Mia Sinervä, Mari Stenman ja Juha Leukkunen.
Awesome Digi 2017.